kamini 
feuer kamini

GREJE I KUVA !!!         » Karakteristike »

DIMENZIJE TELA PECI 43 X 43 X 100 cm. / BOJA - NASLINASTA ZELENA / TEZINA : OD 195 - 220 KG. / MOZE ZAGREJATI DO 40 M2 PROPISNO IZOLOVANOG PROSTORA. / MOZE SE SPREMATI HRANA NA PLOTNI KRALJICE PECI / GORIVO : DRVO , BRIKET , DRVENI UGALJ / NAJVISA REALNA POTROSNJA GORIVA NA MESECNOM NIVOU : BRIKET DO 500 KG DRVO DO 1,2 M3 DRVENI UGALJ DO 400 KG / AKUMULACIJA PECI DO 10 h / PEC SE ZAGREJE ZA 35 MINUTA , GORNJA PLOTNA ZA 7 MINUTA / POZELJNO : DA JE PROSTOR KOJI SE GREJE PROPISNO IZOLOVAN. / CENA PECI SA ISPORUKOM I UGRADNJOM - 500€ / POTREBNO VREME ZA UGRADNJU KRALJICE PECI 5-8 SATI. / GARANCIJA NA FUNKCIJU KRALJICE PECI - 2 GODINE.

feuer kamini

ISTORIJA PICA PEĆI ILI PEĆI OD CIGLE NA DRVA

Peći od cigle na drva daju vam jedinstveni prijatan ukus, to je onaj ukus koji ne može da se reprodukuje u normalnoj kuhinjskoj peći.Peći na drva ili pica peći su sa nama oko 3000 godina ili u najmanju ruku na pocetku ljudske civilizacije. još u srednjem veku zidane peći na drva korišćene su da se peče hleb i da se kuvaju druga jela.

Njeno poreklo je izgubljeno u vremenu, al nas vodi na samo poreklo pravljena hleba.jedini način da se lepo ispeče hleb je pomoću zidane peći na drva.

Kao i hleb,i druga hrana može biti skuvana(pečena),kao što su: Pica,pečenje,razna peciva i kolači,zidana peć ili pica peć daje hrani jedinstveni zdrav ukus koji se ne može postići drugim vrstama kuvanja,(pečenja).

Oblik zidane peći na drva(pica peći) nastao je u Egiptu i okolina mediterana,turski narodi su je koristili tako da je skoro do danasnjih dana u evropi ostao naziv turska peć.Zidana peć na drva je otkrivena na iskopinama skoro svih drevnih civilizacija,svoj konačni oblik je zidana peć dobila jos u starom rimu.

Zidana peć na drva je iskopana u drevnoj Pompeji gde je otkrivena u odličnom stanju,mogla bi početi sa radom i danas uz minimalne restauracije. čak su pronađene i stare prodavnice koje pocećaju na današnje picerije sa granitnim pultom i toplom i hladnom vitrinom za salate i pića da se služe uz jela.

U stara vremena zidane peći na drva su pronađene širom evrope,sa malim varijacijama od originalne rimske okrugle sa kupolom i prostorom ispred vrata gde je dimnjak. sto je i standardni dizajn moderne pica peći.

U italiji zidane peći na drva poseduju individualni porodicni restorani, sto je temelj za industriju modernih italijanskih peći na drva. okrugle peći zidane od opeke,pa čak i od lokalnog kamena,čini se da su oduvek zidane u italiji.Praktično svaka farma u toskani ima ili je imala zidanu peć na drva(pica peć).

Zbog potrebe za raznim metodima kuvanja i kapacitetima komercijalnih pekara i picerija u 18 veku kreirane su peći sa odvojenim ložištem.francuska ili škotska peć je pravougaona i njeno odvojeno ložiste ima nisku potrošnju goriva što je povećavalo isplativost ogreva i njena efikasnost je u pečenju velikih količina hleba,i još uvek je koriste širom evrop.

Istoriski gledano,mnoge evropske zajednice oslanjaju se na velike,komunalne peći na drva kao izvor za svakodnevne potrebe pečenja.celo selo bi delilo peći na drva sa rotirajućim rasporedom,ujutro bi se pekao hleb, a u podne meso i povrće.

Tokom drugog svetskog rata mnoge od ovih velikih peći na drva su uništene. ubrzo nakon toga,italijanska vlada angazovala je dizajnera peći na drva(pica peći) da dizajnira peć koja ce zadovoljiti hitne potrebe zemlje.sa ciljem da dizajnira manje,montažne peći kojima je prednost brza montaza i brzo zagrevanje Proizvodnja montažnih peći u Italiji naročito se razvila 70-ih godina XX veka.

Ideja je bila da proizvede peć na drva koja je za svaku porodicu,Ove novo dizajnirane peći na drva su u svakom pogledu efikasnije od starog dizajna u potrosnji goriva i imale su veće zadrzavanje toplote,tako da su sada i obične familije mogle da imaju svoju peć na drva. Ubrzo su peći na drva sada vec zvane pica peći postale srce i dusa samog italijanskog naroda.

Usled modernizacije Italije nakon drugog svetskog rata veliki broj porodica počeo je ponovo da otkriva čari kuvanja na drva i receptima i tehnikama koje su im prenele njihove bake i deke.

Poslednja inovacija u dizajnu pica-peći javila se 90ih godina, pojavom savremenih materijala.

Ova nova pica peć je donela znacajne drustvene promene u familijarnim restoranima,ostvarene su nove tehnike pečenja,novi recepti i naravno postoje današnji specijaliteti u kojima svi danas uživamo.