kamini 
feuer kamini

GREJE I KUVA !!!         » Karakteristike »

DIMENZIJE TELA PECI 43 X 43 X 100 cm. / BOJA - NASLINASTA ZELENA / TEZINA : OD 195 - 220 KG. / MOZE ZAGREJATI DO 40 M2 PROPISNO IZOLOVANOG PROSTORA. / MOZE SE SPREMATI HRANA NA PLOTNI KRALJICE PECI / GORIVO : DRVO , BRIKET , DRVENI UGALJ / NAJVISA REALNA POTROSNJA GORIVA NA MESECNOM NIVOU : BRIKET DO 500 KG DRVO DO 1,2 M3 DRVENI UGALJ DO 400 KG / AKUMULACIJA PECI DO 10 h / PEC SE ZAGREJE ZA 35 MINUTA , GORNJA PLOTNA ZA 7 MINUTA / POZELJNO : DA JE PROSTOR KOJI SE GREJE PROPISNO IZOLOVAN. / CENA PECI SA ISPORUKOM I UGRADNJOM - 500€ / POTREBNO VREME ZA UGRADNJU KRALJICE PECI 5-8 SATI. / GARANCIJA NA FUNKCIJU KRALJICE PECI - 2 GODINE.

feuer kamini

ISTORIJAT TRADICIONALNIH KALJEVIH PEĆI

600 godina tradicije

Fasciniranost vatrom ...

Ljudi su fascinirani vatrom. Otvorena vatra nas privlači kao nijednu drugu vrstu. Od pamtiveka je vatra bila jedna od osnovnih potreba opstanka.Vatra oslobađa zarobljenu hemijsku energiju drveta i transformiše je u toplotnu, koja nam je potrebna da se zagrejemo, i grejemo vodu i hranu.

Dovođenje toplote u domove

Početak današnjih grejnih peći datira iz Bronzanog doba, 45oo godine pne. Poreklom iz podnožja Alpa, prve peći imale su cilindričnu kamenu kontrukciju oko koje je oblagana glina. Kamen je korišćen kako bi se apsorbovala i očuvala toplotna energija vatre koja se oslobađala sagorevanjem. Po prvi put, ljudima je pošlo za rukom da sačuvaju energiju vatre i da je pretvore u toplotnu. Prednosti bavljenja grnčarijom vodile su razvoju prve kaljeve peći tj. Kachelofen kako glasi nemački naziv. (Vekovima, kaljeve peći ili Kachelofen odražavali su uticaj stila koji je dominirao u određenom periodu, od Gotike, preko Baroka, Rokokoa, Bidermajera do modernog doba. Ukrasi nastali pod uticajem Baroka u 16. I 17. veku označavaju vrhunac umetničkog postignuća.)

Kasniji razvoj kaljevih peći i dalje se odvijao u Alpima. Posude od pečene gline ugrađivane su u meku ilovaču, osnovni material za izradu peći, kako bi se povećala grejna površina.

Tradicionalna kaljeva peć, čija se konstrukcija sastojala isključivo od pločica, nije bila moguća dok grnčari nisu počeli da proizvode kvadratne pločice sa uglovima od predhodno korišćene grnčarije.Ovaj proizvod datira iz 14.veka. Od tada,spoljašnjost kaljeve peći menjala je stilove različitih perioda, od Gotike, Renesanse, Baroka, Rokokoa, Klasicizma, Bidermajera ( nemačko-austrijski narodni stil) i Art Nouveau-a, sve do današnjih dana. Vrhunac kaljevih peći bio je u 16. i 17.veku.

Na razglednici "Sjaj iz ugla" iz 19.veka možemo videti verovatno najstariju postojeću kaljevu peć, sagrađenu u stilu koji se i danas praktikuje. Ona se nalazi Izbornoj prinčevskoj rezidenciji u Meranu ( Južni Tirol na severu Italije). SAgrađena je u 15.veku. Istoričari umetnosti veruju da su i Rimljani bili uključeni u razvoj kaljevih peći.Barem na to ukazuje izraz “caccabus” korišćen za uzak cilindar koji se otvara sa jedne strane. Ovakvi cilindri, poređani u red obrazovali su kupole za sušare i druge vrste pećnica. Verovatno je da je namačka reč "kachel", kojom se označava kaljeva peć, izvedena od reči "caccabus".

Razvoj kaljevih peći ubrzan je ugradnjom pločica u meku ilovaču od koje se pravi konstrukcija. Otkriveno je da su pločice koje prave grnčari pogodne za umetničku dekoraciju i sada su ne samo prinčevi već i seljaci imali običaj da ih ugrađuju.

Uvođenje centralnog grejanja početkom 20.veka izbacilo je kaljeve peći iz naših dnevnih soba. Sa energetskom krizom 70-ih, naročito su Evropljani ponovo videli u kaljevim pećima alternativu za skupe uređaje koji su koristili naftu i ugalj.

Istovremeno, društvo je počelo da razvija sve veću svesnost o tome kako na sredinu utiče sagorevanje ne -obnovljivog fosilnog goriva kao što su ugalj, nafta i gas. Održavanje života i kvalitet življenja nametnuli su ponovo kaljeve peći na drva kao trajni i lepi dodatak našim domovima.

Dizajn keramičkih peći 70-ih i dalje je bio orijentisan na tradicionalni polucilindrični oblik i motive. Od tada, dizajn se razvio i danas odražava stil modernog doba. Keramiče pločice su idealan kamen za izgradnju svih vrsta peći. Zahvaljujući njima, većina energije se koristi za grejanje i greje čvrste površine. Toplotna energija slično je sunčevom grejanju i pomaže da se stvori ugodno okruženje, osećanje sigurnosti i mesto za opuštanje. Prirodno, napredovala je i tehnologija sagorevanja. Današnje peći sagorevaju drvo efikasnije i čistije nego ranije i štede vaš novac jer koristite mnogo manje drva nego što bi bilo potrebno za konkurentne uređaje. Zahvaljujući efektu očuvanja toplote, možete uživati u toploti i do 12 sati sa manje od jednočasovnog sagorevanja.

Danas, možemo pratiti različite stilove na mnogim očuvanim kaljevim pećima koje datiraju iz proteklih vekova.

Pored površinskih ukrašavanja, one su se i tehnički razvijale kroz te periode tako da ih možemo smatrati tradicionalnim ali istovremeno i modernism – tradicionalnim jer su pravljene uglavnom po isprobanim i znanim metodama, a moderne jer koriste većinu energetskih izvora i grejnih tehnika koje su nam i danas dostupne.

Danas kaljeve peći jkoriste drvo, ugalj, gas ili električnu toplu vodu a mogu čak i da sadrže i odvojeni deo za pečenje, shodno pojedinačnim ukusima i idejama.

Kao u davna vremena, vatra tera hladnoću i tamu noći. Ugodna toplota kamina ili peći okuplja ljude da prave društvo jedni drugima, mesta koja pozivaju na okupljanje u domu.